Pdf olarak indirmek için sağdaki yazıya tıklayınız. TTK_Öğretmenlerine Yurt_Dışı Göreve_Başlama_ve_Görev_Bitişiyle_İlgili_Bilgiler.pdf
TÜRKÇE VE TÜRK KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENLERİNE YURT DIŞI GÖREVİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
A.GELMEDEN ÖNCE
Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce yurt dışı görevi kesinleşen öğretmenlere, hangi Ataşeliğe bağlı oldukları ve görev yerleri bildirilir.
T.C. Karlsruhe Eğitim Ataşeliğinin görev alanı, Baden-Württemberg Eyaleti'nin Baden Bölgesidir. Öğretmenler bu eğitim bölgesine bağlı on iki Eğitim Bölgesinden birinde görevlendirilirler. Öğretmenler bölgenin özelliklerine göre üç okuldan dokuz okula kadar farklı okullarda görev alabilirler. Bir öğretmenin hangi okullara gideceği, Eğitim Ataşeliği tarafından belirlenir.
Vize başvurusunuYYGEM sizin adınıza yapmaktadır. Bu yüzden vize başvurusunu mutlaka (eğer ailenizi siz geldikten sonra getirmeyi düşünüyorsanız bile) ailenizle birlikte yapınız. Bu şekilde ailenize vize almak daha kolay olacaktır. Genellikle 6 aylık vize verilmektedir. Sonradan ailesini getirmek isteyen öğretmenin ailesi için bireysel başvuru yapması gerekmektedir. Bu tür bireysel başvurularda çeşitli sorunlar çıkabilmektedir.
Bu süreçte görev yerinizi öğrenmiş olacaksınız ve bundan sonra yapmanız gereken iş, kalacak yer bulmaktır. Bazı eğitim bölgelerimizde; Okul Aile Birliğinin de desteği ile öğretmenden öğretmene devredilen kiralık ev imkânı bulunmaktadır. Böylesi bir durumda yerine gideceğiniz öğretmen ve OAB ile irtibata geçmeniz ve kira miktarı, oda sayısı vb görüşebilirsiniz; evi devralmanız tavsiye edilir. Zira hem yeni bir ev bulma uğraşısına gerek kalmaz hem de kiralama işlemi sizden önce başlatıldığı için aylık kira ücreti daha uygun olacaktır. Ayrıca, hizmetlerini gönüllülük esasıyla yerine getiren OAB'lerinin öğretmenlere yönelik yaptıkları bu kıymetli çabalarının desteklenmesi ve devamı açısından önemlidir.
Bazen de yurt içi göreve dönen öğretmenin kaldığı ev, yeni gelen öğretmene devretmeye uygundur, böylesi durumlarda; atandığınız bölgede sizden önceki öğretmenin kaldığı ev size teklif edilebilir ve birçok açıdan güzel bir fırsattır. Bu imkânı değerlendirmeniz tavsiye edilir. Çünkü ev arama, uygun evi bulma, başvurma, evleri görmek için randevu süreci ve sizi de kiracı olarak uygun bulan ev sahibi bulma süreci uzun ve yıpratıcı olabilmektedir. Ayrıca emlakçıya/aracıya 2 ya da 3 kira bedeline denk gelen komisyon parası vb. ödemek zorunda kalmazsınız. Bazı evler eşyalı olarak devredilmektedir. Bu da çok güzel bir fırsattır. Eşyalı olarak kiralayacağınız evi siz de sizden sonraki kişiye eşyalı devredeceğiniz için ciddi bir kaybınız olmayacaktır. Zira bulunduğumuz ülkede eşyaları eve getirmek ve kurma ücreti, eşyayı satın alma ücretinden ayrı olarak hesap edilmektedir ve bu ciddi miktarlara ulaşabilmektedir.
Eğer OAB'nin desteğiyle öğretmenden öğretmene devreden bir ev veya sizden önceki öğretmenden size teklif edilen bir ev bulunmuyorsa;
? Bölge Koordinatörü ve Okul Aile Birliğinden ev konusunda/kalacak yer konusunda destek isteyiniz. Mümkün olduğunca buraya gelmeden önce ev/kalacak yer konusunu çözmeye çalışınız. Bu hususu ihmal eden veya önemsemeyen öğretmenlerimizin çok ciddi sıkıntılar çektiği durumlar olduğu bilinmektedir.
? Almanya'da kiralık ev bulmak sadece bizler için değil, bu ülkede sürekli yaşayan kişiler için de ciddi bir sorundur.
? Kalacak yer/konut hususunu netleştirdiğinizde, işlerinizin %90'nını tamamlamış olacaksınız.
Eve ilişkin beklentiniz Türkiye'deki evler gibi yeni, geniş, çok odalı, balkonlu vb olduğunda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Burada evler daha eski, daha küçük ve daha pahalı. Mutfak (dolaplar, tezgâh, beyaz eşyalar) kiraya dâhil olmayabilir. Genellikle var olanı ayrı bir ücret ödeyerek devralma durumu olabilir veya kendiniz dışarda satın satın almanız gerekebilir. Bunlar, kiracının eşyası gibi düşünülüyor. Gelen kiracı kendi kuruyor giderken de götürüyor. Eğer bulduğunuz evde mutfak varsa satın alma şansınız varsa satın alın. Burada işçilik maliyetleri çok yüksektir. Çok nadir de olsa bazı evlerin mutfağı sabit, kiralayan kişi rahat ediyor.
? Kiralama sistemi farklı. Evler genelde "Warmmiete" denilen sistemle kiralanıyor. Yani kira bedelinin içine "Nebenkosten" denilen su, ısınma, çöp vergisi vb. dâhil. Kiracı, elektrik sözleşmesini kendi yapıyor, kiradan hariç ödüyor. İsterse yine telefon ve internet aboneliği de yapıyor. "Kaltmiete" ise sadece ev sahibine ödenecek kira anlamına gelir, yani "Nebenkosten" denilen harcamalar dâhil değildir.
? Bekâr gelecek arkadaşlar için ev bulmada sıkıntı olduğunda, bölgede eğer varsa Ditib misafirhaneleri, yurtları kullanılabiliyor.
? Kiralar evlerin özelliklerine ve konumuna göre değişmekle birlikte büyük şehir merkezlerinde "Warmmiete" ücretleri:
- 1 odalı 450-600 ? arası
- 2 odalı 600-700 ? arası
- 3 odalı 800-1000 ? arasıdır.
- Küçük şehirler de ise haliyle bu rakamlar daha düşüktür. Burada alacağınız 1975 ? maaşın en önemli gider kalemi kira masrafınızdır. Elektrik gideri 4 kişilik bir aile için aylık ortalama 70 ? civarıdır. Yine 4 kişilik bir aile için mutfak masrafı ise her şey dâhil (kahvaltılık temizlik malzemeleri, et, baklagiller, meyve sebze....) haftalık en fazla 100-150 ? civarıdır.
Kiralık ev aramak için faydalanacağınız bazı web adresleri aşağıdaki gibidir. Ücretli üyelik ev aramak için şart olmamakla birlikte; ücretli üye olarak arama yapmanız size daha uygun ve daha çok seçenek sunacaktır. Ayrıca yerel gazetelerde veya şehre özel, evlere ücretsiz gelen haftalık magazinlerinde kiralık ev ilanlarını bulunmaktadır.
https://www.immobilienscout24.de/wohnen/mietwohnungen.html
https://www.immowelt.de/suche/wohnungen/mieten
https://www.meinestadt.de/deutschland/immobilien/wohnungen
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-wohnung-mieten/baden-wuerttemberg/anzeige:angebote/c203l7970
Sağlık Yardımları Formülleri (AT 6): Yurtdışı görevlendirme yazınızı görevli olduğunuz kurumdan aldıktan sonra; görevlendirme yazınız ile birlikte AT 6 belgelerinizi talep etmek için Ek1'deki taahhütname formunu (Ek1 Almanya'da Sağlık Yardımları Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi) doldurarak, Ek 2'deki yazıya istinaden 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde düzenlenmesini sağlayınız (Ek2-Meb-Abdigm 27.04.2022 tarih ve 48701495 sayılı Sağlık Yardımı Formülleri yazısı). Sizin adınıza düzenlenen AT 6 belgelerinizi gelirken yanınızda getiriniz. Bu sağlık formülleri (AT6), SGK il müdürlükleri ve SGK merkezleri tarafından düzenlenmektedir. AOK Sağlık Sigortası işlemlerinizde ihtiyaç duyacağınız bir belgedir.
İlerleyen bölümlerde; geldiğinizde yapmanız gereken resmi işlemler, araba, çocukların eğitimi, gibi diğer konularda da size faydalı olacak bilgileri bulabileceksiniz.
Başka bir ülkeye gelip bir düzen kurmaya çalışan bizlerin bu sorunlarla karşılaşması oldukça doğaldır. Bu sorunları sizden öncekiler herkes aştı, burada düzenini kurdu, siz de bu sorunları aşacaksınız.
Tavsiyemiz, internet, sosyal medya gibi ortamlarda yalan yanlış bilgilere itibar etmeyiniz. Devamlı yurt dışı görevin zorluklarından abartılı şekilde bahseden, iç karartan kişilere itibar etmeyiniz. İlk başlarda yaşanan çeşitli sorunlara rağmen; Yurt dışı görevi her yönden çok değerli, özel ve güzel bir görevdir. Sizler, başvuran onca kişi arasından seçildiniz. Bunun gururunu ve heyecanını sonuna kadar yaşamak hakkınızdır.
Biometrik ve Vesikalık Fotoğraf: Almanya'da oturum başvurusu, AOK, toplu taşım abonelik vb başvurularınızda ve Ataşelik işlemlerinde gerekeceğinden gelmeden önce hazırlamanız ve yanınızda getirmeniz size kolaylık sağlayacaktır.
B. GELİRKEN HAZIRLIK
Öğretmenlerin gelirken ev tutmak ve yerleşmek amacıyla yapabilecekleri harcamaları dikkate alarak, yanlarında yeteri kadar para bulundurmaları gerekir. Bunun için 3000-5000 Euro arasında hazırlığınız olması tavsiye edilir. Başkonsolosluğun ilk maaş ödemesinin yaklaşık iki ayı bulabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Almanya'da okullarda kılık ve kıyafet serbestliği vardır. Bununla birlikte davranışlarında olduğu gibi kılık-kıyafetiyle özenli olmanın, TTK Öğretmeninin temsiliyeti konusun içinde değerlendirildiğinin dikkate alınması tavsiye edilir. 29 Ekim, 19 Mayıs ve 23 Nisan gibi resmi kutlamalara, amirlerin katıldığı toplantılara, Başkonsolosluğa resmi kıyafetli gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Öğretmen gelirken, derslerde kullanmak üzere şarkı, türkü, ront, kısa oyunlar, masal, hikâye, bulmaca, tekerleme gibi kaynakları veya özel günlere ait slayt ve sunumları CD ya da seyyar belleğe kayıt ederek, yanında getirmesi, yararlı olacaktır.
C. GÖREVE BAŞLADIKLARINDA GERÇEKLEŞTİRMESİ GEREKEN İŞ VE İŞLEMLER
1. Göreve Başlama ve Görev Belgesi (Bescheinigung)
Mümkünse göreve başladığınız gün Ataşeliğimize gelerek görevinize başlayınız ve Almanca olarak düzenlenen görev belgenizi alınız.
Öğretmenlerin bağlı bulundukları Eğitim Ataşeliği tarafından hazırlanan bu belge hem çalışma belgesi hem de gelir belgesi olarak kullanılabilmektedir. Eğitim Ataşesinin ıslak imzası ile verilen bu belgenin geçerlilik süresi 3-6 ay arasındadır.
Belge görev yapılan okullar tarafından talep edilebileceği gibi, oturum izni alma, banka hesabı açma vb. birçok işlemde gerekli olacaktır. İlk etapta birden çok edinmekte fayda vardır.
Göreve başlarken teslim etmeniz gerekenler:
1. Uçuş kartınız
2. Hizmet Cetveliniz
3. İki (2) adet vesikalık fotoğraf
4. TR Banka hesap bilgileriniz
5. Üniversite mezuniyet belgeniz
6. Türkiye'de adres bilgileriniz
7. Varsa Almanya'da kalacağınız ev adresi bilgileriniz
!!! Dikkat
!!! Edindiğinizde gecikmeden Almanya cep telefon numaranız, banka hesap bilgileriniz (IBAN No ve BIC Kodu), ikamet adresinizi (posta kodu-şehir adı-sokak adı-bina no) Ataşeliğimizkarlsruhe@meb.gov.tradresine e-posta ile bildiriniz.
!!! Cep telefonu hattı edinmek. İkametbildirimi yapıldıktan sonra, sabit telefon ve internet için başvuruda bulunmak gerekir. Almanya'da eve telefon bağlanması 1-3 ay sürebilmektedir. Bu yüzden en ucuz ve pratik çözüm, cep telefonu iletişimi için marketten temin edilebilen hazır kartlardır. Kartlar kayıt işlemi yapıldıktan sonra 24 saat içinde görüşmeye açılır.
!!! Banka hesabı açtırmak ilk yapılması gereken işlerden biridir. "Giro Konto" adı verilen özel bir maaş hesabıdır. İstediğiniz bankada hesap açtırabilirsiniz. Bankada hesap açtırmak için Pasaport, Bescheinigung (Görev Belgesi) ve telefon numarası, ev adresi bilgileriniz gereklidir. Bazı bankalar hesap açmak için "Meldebestaetigung" da istemektedirler, böyle bir bankada hesap açtırmak istiyorsanız, önce ikamet kaydınızı (Anmeldung) yaptırmalısınız.
!!! Göreve başladığınız hafta içinde okullarla ilk görüşmenizde kendinizi tanıtmak amacıyla Almanca görev belgenizi TTK Dersi yapacağınız okullarınıza kendinizi yerinizdeki okullara gösteriniz ve kopyasını veriniz. İlk irtibatınız e-posta ile olmak zorundaysa kendinizi tanıtan ve isteğinizi kısaca ifade edeceğiniz e-postanıza görev belgenizi de ekleyiniz. Okullarla ilk görüşmeniz için randevu alınız.
!!! Okullardan randevu alırkenşu yöntemi izlemeniz tavsiye edilir. 1. İlk gün; okula kendinizi tanıttığınız, görüşme isteğinizi ve görüşmede görüşmek istediğiniz hususları kısaca belirten bir e-posta göndermek. (Ek 1. Örnek e-posta hazırlanabilir) 2. Ertesi gün cevap beklemek. 3. Bir cevap gelmemişse, üçüncü gün öğleden önce okulu telefonla arayarak randevu istemek veya doğrudan okula gitmek. (Okul sekreterliklerinin telefonla veya yüz yüze görüşme vakitleri, genellikle saat 7.30-11.30 arasındadır. Önceden belirlenmiş bir randevunuz yok ise; öğleden sonra kimseye ulaşamama riski bulunmaktadır.)
2.Anmeldung (İkamet Beyannamesi):
Öğretmenler kalacak konutlarını bulup, ev sahipleri ile kira kontratını yaptıktan sonra bağlı bulundukları belediyede (Rathaus) ikamet kayıt dairesine (Einwohnermeldeamt) gidip ikamet kaydı yaptırmalıdır. İkamet bildiriminde bulunmak yasal bir zorunluluktur.
İkamet kaydı için ev sahibinden alınan'Wohnungsgeberbestätigung' adlı belge gereklidir. İkamet başvurusunun sonucunda 'Anmeldebescheinigung' veya "Meldebestätigung" adlı belge verilir. Bu belge Türkiye'deki ikametgâha karşılık gelmektedir. Belge saklanmalı ve taşınma durumunda yenisi çıkarılmalıdır.
Ayrıca Başkonsolosluğun nüfus bölümünden randevu alınarak 1 ay içerisinde ikamet yeri yeni adresle değiştirilmelidir. 1 ayı geçtikten sonra yapılan ikamet değiştirme işleminde 15 ? ceza ücreti alınmaktadır.
3. Aufenthaltserlaubnis (Oturum İzni):
Belediye'ye adres kaydı yapıldıktan sonra oturum izni için başvuru yapılmalıdır. Oturum izni başvurusu belediyede (Rathaus) yabancılar dairesine (Ausländeramt) yapılır. İlk oturum vizesi genellikle 3 veya 6 ay olarak verilmektedir. İlk oturum izin sürenizi pasaportunuzdaki vize sayfasında bulabilirsiniz. Vize süreniz üç aylık ise, oturum izni başvurunuzu iki hafta içinde yapınız, yani süre bitimine 2-2.5 ay kala başvurunuzu yapmış olunuz. Zira randevu vaktinde yapılmayan başvurular nedeniyle, oturum izni alamama durumuyla karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Az da olsa böyle bir durum nedeniyle Türkiye'den gelirken verilen vize sonunda dönmek zorunda kalan öğretmenlerimiz olmuştur. Oturum izni başvurusu yapılmadan önce dikkat edilmesi gerekilen husus pasaportunun geçerlilik süresidir. Oturum izni pasaport geçerlilik süresine paralel verildiği için bazı durumlarda pasaportu yenileyip, geçerlilik süresini uzattıktan sonra oturum iznine başvurmak daha mantıklı olmaktadır.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler:
1. Pasaport
2. Başvuru Formu (İlgili web sitesinden alınacak)
3. Biometrik Fotoğraf
4. İş Yeri Görev Belgesi (Ataşelik düzenler)
5. Wohnungsgeberbestätigung (Ev sahibinden evi kiraladığınıza dair alınan belge)
6. Çocuklar var ise Öğrenci Belgesi
7. Oturum Ücreti (100 Euro)
8. AOK Kartı (AOK, yani sigorta kartı her bölgede istenmemekle birlikte istendiği bölgeler olduğu bilinmektedir.)
!!! Önemli Bilgi:Oturum ücreti güncellenen BAOK kararı ile Ataşelik tarafından ödenmektedir. Bunun için ödemenin yapıldığına dair fişin orijinali, oturum kartının fotokopisi ve bir dilekçe ile görev bölgesindeki eğitim ataşeliğine başvuru yapılmalıdır.
4. AOK Sağlık Sigortası İşlemleri:
Türkiye'den alınan AT6 adlı belge ile anlaşmalı sigorta kurumu AOK'ya sigorta kartı için başvuru yapılmalıdır.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler:
1. AT6 belgesi (Bulunduğunuz ildeki SGK'dan 5 yılllık süreyi kapsayacak şekilde düzenlenmesini isteyiniz.
2. Fotoğraf
3. Anmeldebescheinigung ya da Wohnungsgeberbestätigung
4. Görev Belgesi
5. Okul Anahtarı Sigortası İşlemleri:
Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte öğretmenleri ileride oluşabilecek olası sorunlardan korumak için faydalıdır. Okullar tarafından TTK öğretmenlerine emanet edilen anahtarlar genellikle okuldaki idare kapıları hariç tüm kapıları açabilmektedir. Anahtar kaybında okuldaki tüm kilit ve anahtarların yenilenmesi gerekmekte, okuldaki anahtar sisteminin yenilenmesi binlerce Euro'luk maliyetler yaratmakta ve bazı durumlarda bu maliyet anahtarı kaybeden öğretmenden talep edilebilmektedir. Olası bir tehlikeyi önlemek adına tüm okul anahtarlarını toplu şekilde sigortalatmak en güvenli çözüm olarak kabul edilmektedir. Anahtarlar için yaptırılan sigorta, aynı zamanda sizin ihmalinizden kaynaklanan bazı durumları da kapsamaktadır. Bunlarla ilgili ayrıntıları sigorta yaptırırken öğrenebilirsiniz.
6. Steuer ID (Identifikation) Nummer (Vergi Kimlik Numarası):
Türkçe çevirisi 'Vergi Kimlik Numarası' olarak adlandırılabilecek olan bu numara'Finanzamt'lardan (Vergi dairesinden) alınır. Bu numara banka hesabı açmak için gereklidir.
!!! Önemli Bilgi:'Steuernummer' ve 'Steuer ID-Nummer' sıklıkla karıştırılan iki kavramdır. Steuernummer olarak adlandırılan vergi numarasıdır ve Almanya'da görev yapan TTK öğretmenleri 'Steuerfrei'yani vergiden muaf oldukları için bu türden bir vergi numarasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bunun yerine 'Vergi Kimlik Numarası' alınmalıdır. Vergi kimlik numarası alabilmek için sadece ad/soyad, doğum tarihi ve adres bilgisi gerekmektedir.
!!! Önemli Bilgi:Güncellenen BAOK kararına göre AT1 ve AT6 belgeleri artık görev süresinin bitimine karar düzenlenecek ve böylece her sene yeni belge alma ihtiyacı ortadan kalkacaktır.
7. Aile Doktoru Kayıt İşlemleri:
Türkiye'de de yaygın bir uygulama olan 'Hausarzt' (Aile Hekimi) sistemi Almanya'da Türkiye'dekinden bir nebze daha fazla önem arz etmektedir. Bunun sebebi ise kişilerin diğer doktorlara aile hekiminin hazırlayacağı 'Überweisung' (nakil) adı verilen belgeyi almadan gidememesi ya da gittiğinde tedavi masraflarını kendi bütçesi tarafından ödemek zorunda kalmasıdır.
Aile doktoru kaydı kişinin adresine en yakın doktordan yapılabileceği gibi bu konuda herhangi bir kısıtlama olmamaktadır.
8. Ehliyet Başvuru İşlemleri:
Türkiye'de ehliyet sahibi olan TTK öğretmenleri mevcut ehliyetlerini 6 ay süreyle kullanabilirler. 6 ayın sonunda 'Landratsamt'lardan (kaymakamlık), 'Führerscheinstelle'ye (ehliyet bölümüne) giderek Almanya'da geçerli olacak ehliyete başvurmalıdırlar.
!!! Burada süreç şu şekilde işler:Ehliyetin geçerliliğin kontrol edilmesi amacı ile Türkiye ile irtibat kurulur gelen onayın ardından kişiler seçtikleri ehliyet kursuna yazılıp yeni ehliyet alma süreçlerini başlatır. Hem yazılı hem de uygulamalı sınavlardan başarıyla geçenler ehliyet almaya hak kazanırlar. Sınavda soruları Türkçe dilinde çözme hakkı tanınmaktadır.
Küçük yerleşim yerlerinde arabanızın olması günlük yaşamınızı kolaylaştıracaktır. İş, alışveriş, gezi vb. planlamada özgürlük ve keyfiyet sağlayacak, hastalık vb. durumlarda fayda eliniz ayağınız olacaktır.
9. Oturum Süresi Uzatma İşlemleri:
Oturum izni süresi dolmadan yaklaşık 3 ay öncesinde yeni oturum kartı için başvuru yapılmalıdır. Bu işlem için gerekli olan belgeler ilk oturum izni başvurusunda gerekli olan belgelerin aynısı olmakla birlikte ek olarak eski oturum kartınız istenmektedir.
Bu başvuruda yine ücret ödenmektedir, Ödenen ücret her şehirde farklı olabilmektedir. Başvurunuzu ailenizle birlikte yapıyorsanız, size ait ödeme makbuzunun ayrı düzenlenmesini ve ödeme makbuzunuzda adınız-soyadınızın olmasını isteyiniz. Adınıza düzenlenmiş makbuzunuzu, tercümesiyle birlikte dilekçenize ekleyerek Ataşeliğimize posta yoluyla ulaştırmanız durumunda oturum için ödediğiniz ücret size iade edilebilmektedir.
D. GÖREVİN ÖZELLİKLERİ
Öğretmenlik görev alanı içinde Alman okul yetkilileri, Türk öğrencileri, Türk velileri ve Türk Okul Aile Birliği ile yerel belediyeler, yabancılarla diyalog veya entegrasyon amacı güden dernekler ve diğer sosyal, kültürel, sportif amaçlı ulusal ve toplumsal yarar güden sivil toplum kuruluşları vardır.
Öğretmenlerin temel sorumluluk alanı okullar olduğundan, Alman okul sisteminin yapısı ve işleyişi bir an önce öğrenilmelidir.
Öğretmenin zorunlu sosyal liderliği söz konusudur. Bunun için kısa sürede Almanca'ya hâkim olmak; okullarda Alman idareci, öğretmen ve diğer çalışanları ile iyi bir iletişim kurmak; okulun faaliyetlerinde bir konsolosluk çalışanı olarak etkin rol almak; sizi bekleyen görevlerdir.
Almanya'da görev yapan Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri öğretmenlerinin, Ataşelikle iletişimleri ağırlıklı olarak e?posta üzerinden yapılmaktadır. Bu bakımdan bilişim becerilerine sahip olmak gerekmektedir.
Öğretmen dışa açık, sosyal ilişkilerinde mesafeli ve tutarlı olmak zorundadır.
Ayrıca öğretmen, yurt dışında ülkesini temsil etmektedir. Hem iş hem de özel yaşamında bu temsile yakışır bir şekilde hareket etmek zorundadır.
Tüm bunların yanı sıra, Alman Eğitim Sistemini hakkında araştırma yaparak, eğitimle ilgili haber ve gelişmeleri yakından takip etmelidir, belirli aralıklarla bunları rapor ederek bölge koordinatörüne vermelidir.
E. ÖĞRENCİLERLE İLİŞKİLER
Almanya'daki Türk öğrenciler, Türkiye'deki öğrencilerden daha fazla ilgiye ihtiyaç duyar. Öğrenciler, Alman sınıfında yapamadığı disiplin dışı davranışları Türkçe dersinde yapabilir. O nedenle öğrenci ilgisini çekebilmek için derslerin çekici hale getirilmesi önem taşımaktadır. Türkçe dersinden alınan notun sınıf geçmeye etkisi yoktur. Derse katılım isteğe bağlıdır. Bu durum sınıfta bazı öğrencilerin disiplinsiz davranışlarına ve öğretmenin sınıf disiplini sağlamasında zorluklara yol açabilmektedir. O nedenle derse hazırlıklı girmeli programa uygun materyaller ile öğrencilere eğlenerek öğretilmeye çalışılmalı, öğrencinin aktif katılımına imkân verecek şekilde planlanmalıdır. Öğrenci merkezli çeşitli etkinliklerle sınıfın yönetimi başarılı bir şekilde sağlanabilmektedir.
Almanya'daki okullarda ortak uygulanan sınıf kuralları vardır. Bu kuralları öğrenmeniz ve kendi sınıf kurallarınızı öğrencilerinizin de katılımıyla belirleyerek uygulamanız size sınıf düzenini sağlamanız konusunda kolaylık sağlayacaktır. Özellikle öğleden sonraki derslerde okulda okul hizmetlisi (Hausmeister) ve temizlik görevlileri dışında okul idarecileri, sekreter, öğretmen vb. muhatap bulunmayabilir. Bu nedende öğleden sonraki derslerinizde, öğrenciniz derse gelmediğinde ailesini ivedilikle haberdar etmeniz önemlidir. Bunun için yanınızda interneti de olan bir telefonunuz olması önemlidir.
Birinci sınıflarla özellikle ilk dönemde okuma yazma öğretimi hedef alınmamalı, öğrencinin kelime hazinesini zenginleştirecek etkinliklere yer verilmeli, öğrencinin Türkçe konuşmasını pekiştirecek etkinlikler gerçekleştirilmelidir. Kavram kartları, şarkı, şiir, masal, hikâye, öykü vb. kaynaklar kullanılmalıdır.
F. OKUL MÜDÜRLERİ İLE İLİŞKİLER
Görev yeri ve okullar konusunda bilgilendikten sonra okul müdürüne (Rektor/in-Direktor/in) gidip öğretmen ve personelle tanışmak, okulun fiziki yapısını ve imkânlarını öğrenmek, çok önemlidir.
Türkçe dersinin hangi sınıflarda ya da odalarda işleneceğini, fotokopi odasının yerini ve kullanılacak makinenin her okulda ufak tefek farklılıklar gösterecek özelliklerini, ilk ziyarette okul müdüründen öğrenmek mümkün olacaktır.
Okul idaresi öğretmenimize bütün sınıf kapılarını ve duruma göre teknik odaları açabilen anahtarları verecektir. Anahtarlar okul müdürünün onayı ile Hausmeister tarafından imza karşılığında size teslim edilir. Bu anahtarların kaybı durumunda, bütün kilitlerin ve anahtarların değişmesi gerekmektedir. Bunun maliyeti, okul büyüklüğüne göre 20 ile 35 bin Euro arasında bir tutara ulaşabilmektedir. Bu nedenle anahtarlara yıllık sigorta yapılmasının önemini ve gereğini hatırlatmak isteriz. Sigorta okul sekreterliği aracılığıyla yapılabilmektedir.
Okul müdürleri ya da yardımcıları (Konrektor) ile birlikte yaptığınız haftalık çalışma (ders) programını belirledikten sonra öğrencilerin velileri ders saati ve günü hakkında bilgilendirip en yüksek katılımı sağlamanız gerekecektir.
Ders yılı içerisinde yapılan bütün öğretmenler kurulu toplantılarına (Gesamtlehrerkonferenz) katılmanız, fırsat buldukça öğretmenler odasında zaman geçirmeniz, hem okulda olup-bitenden haberdar olmanızı, hem de öğretmenlerle ve okul ortamıyla kaynaşarak okuldaki konumunuzu güçlendirmenizi sağlayacaktır.
Okul müdürüyle ilişkiler hep iyi tutulmalı, Türk velilerinin sorunlarında inisiyatif alınmalı ve Okul Aile Birliğinin faaliyetlerine ve 23 Nisan kutlamalarına okul müdürü ve öğretmenler davet edilmelidirler.
Rahatsızlığınız nedeniyle derslere giremeyeceğiniz durumda ilk önce haber verilecek yer okul sekreterliğidir, sonra bölge koordinatörünüz ve Eğitim Ataşeliğidir.
Derslere mutlaka zamanından önce (en az 15 dakika önceden) gelinmeli, öğretmenler odasında öğretmenlerle sohbet etmeye önem verilmelidir. Tren, otobüs vb. ulaşım araçları ile okulunuza gidecekseniz, sıklıkla karşılaşılan tren seferlerindeki aksamaları dikkate alarak yola çıkış vaktinizi ayarlamanız yararınıza olacaktır.
G. VELİLER VE OKUL AİLE BİRLİKLERİ İLE İLİŞKİLER
Velilerimiz yöresel olarak Türk Okul Aile Birliği adı ile dernek altında örgütlenmişlerdir. Öğretmenimiz bu derneğin doğal bir üyesidir.
Var olan Okul Aile Birliklerini iyi yönlendirmeli, derneğin doğal bir üyesi olarak her toplantıya katılmalı ve genel kurul seçimlerinde tüzüğe bağlı olarak toplantıyı yönetmeli ya da yönetilmesini sağlamalı.
Türkçe öğretmeni velilerin okulla olan ilişkilerinde bazen rehberlik, bazen tercümanlık, bazen de arabuluculuk görevi üstlenmektedir.
Veliler öğretmenden her zaman öncülük ve örnek davranış beklemektedir.
H. BÖLGE KOORDİNATÖRÜ İLE İLİŞKİLER
Bölge koordinatörü eğitim-öğretim çalışmalarının düzenli yürümesi için gereken önlemleri alır. Çözemeyeceği durumlarla karşılaştığında Eğitim Ataşesini durumdan haberdar eder.
Bölge koordinatörünün talepleri süresi içinde yerine getirilmelidir.
Bölge öğretmenleri ile Eğitim Ataşeliği arasında köprü vazifesi yapar. İşlerin daha düzenli ve hızlı yürümesini sağlar.
Gerektiğinde Eğitim Ataşesinin direktifi doğrultusunda bölgede resmi makamlarla görüşmeler ya da verilen konularda araştırmalar yapar.
Bölgede yapılacak çalışmalarda tüm öğretmenlerin katkısı ve dayanışması gerekmektedir.
Bazı bölgelerde öğretmenlerin çoğu, aynı kent merkezinde ikamet etmekte ve birçok etkinliği birlikte hazırlamaktadır. Bu durumda karşılıklı saygı, sorumluluk duygusu ve işbirliği anlayışı içinde çalışma büyük önem arz etmektedir.
Bazı bölgelerde yerleşim dağınıktır ve öğretmenler farklı yerleşim yerlerinde, farklı okul aile birlikleri ile çalışmaktadırlar.
Bölge içindeki sosyal, kültürel, sportif, ulusal etkinlikler bölge koordinatörü eşgüdümü ve bilgisi dâhilinde yürütülmektedir.
İ. BAŞKONSOLOSLUK VE EĞİTİM ATAŞELİĞİ İLE İLİŞKİLER
Eğitim Ataşesi öğretmenlerin birinci sicil ve disiplin amiridir.
Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri öğretmeninin görev yetki ve sorumlulukları T.C. Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından belirlenir.
Eğitim Ataşeliği tarafından verilen diğer görevlerin zamanında ve gereğine uygun yerine getirilmesi zorunludur.
Büro çalışmalarının yoğunluğu dikkate alınarak Ataşelik ziyaretleri ve telefon görüşmeleri kısa tutulmalı, özlükle ilgili istek ve müracaatlar yazılı yapılmalıdır.
J. GÖREV BİTİMİNDE GERÇEKLEŞTİRMESİ GEREKEN İŞ VE İŞLEMLER
Gitme hazırlıklarına bir yıl önceden başlanması gerekmektedir. Bunun için iptal edilmesi gereken bütün kontrat vs. belgelerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. (Bazı kontratların iptal edilme son tarihlerinin mutlaka incelenmesi gerekmektedir.)
Banka hesaplarınızın görev süresi boyunca sık sık kontrol edilmesi, gereksiz ödemelerin takibi yapılıp gerekirse iptal edilmelidir. (Özellikle bazı telefon firmaları sizin hiç haberiniz olmadan sizi bazı tarifelere kaydetmiş ve boşuna ödeme yapmanıza sebebiyet verebiliyorlar!)
Yurt içi göreve dönmeden önce göreviniz ile ilgili yapmanız gereken iş ve işlemler de bulunmaktadır. Bununla ilgili hazırlıklarınızı Mayıs ayı sonuna kadar tamamlamanız tavsiye edilir. Ayrılma nedeniyle vedalaşma ziyaretleriniz ve sizin için düzenlenecek veda programları, geziler ve yapmanız gereken ödeme/sözleşme iptalleri vb. ile yoğun bir dönem geçireceksiniz.
Sene Sonu İşlemleri Kontrol Listesi_2022-2023 listesine ulaşmak için yıklayınız.
Görevden Ayrılacak Öğretmenin Göreviyle İlgili Tamamlaması Gereken İş ve İşlemler:
1. Görev Sonu Raporu (Ek 26)
2. Okula İmza Karşılığı Anahtar Teslimi
3. Devir Teslim Tutanağı
4. Görevle ilgili irtibat kurulacak önemli ve faydalı olabilecek kişiler ve irtibat bilgileri
5. Ek 1, Ek 6, Ek 7, Ek 17
Ek 1 (Haftalık Ders Planı),
Ek 6 (TTK Dersi Başvuru ve Rıza Beyanı Formu),
Ek 7 (TTK Dersleri Öğrenci Bilgi Formu),
Ek 17 (Devam Belgesi Kayıt Defteri)
Teslim edilememiş katılım belgeleri,
5.sınıfa devam edecek öğrenci bilgiler
Yapılması gereken sözleşme/ödeme iptalleri listesi:
1. Elektrik:
Evden ayrılacağınız son gün elektrik sayacı okunacak ve sözleşmenin yapıldığı elektrik şirketi telefon aranarak evden çıkıldığı söylenip, elektrik sayacındaki son miktar bildirilecek. Şayet sizden sonra eve gelecek kişi (Nachmieter) belliyse onun adı-soyadı bildirilecek.
Elektrik firması faturayı iki hafta içerisinde tanzim ederek ödemeniz gereken miktar varsa hesabınızdan çekecek, para iadesi alacaksanız da onu hesabınıza yatıracaktır.
2. Sigortalar:
Almanya'da her ne kadar kontrat iptal süresi üç ay olsa da sigorta tarihlerinizin bitme tarihlerini kontrol etmenizde fayda vardır.
3. İnternet/Telefon:
Almanya'da çıkan yasaya göre internet ve telefon iptalleri için bir ay önceden bildirmeniz yeterlidir.
4.İkametgâh Kaydı/ Ev Adresi İptali:
Ev adresi iptali için evden çıkacağınızdan en erken bir hafta öncesinde Bürgeramt'tan randevu almanız gerekmekte. Fakat bu randevu için en az üç ay önceden kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir.
Tüm bunların dışında ilişik kesme gibi giderken yapılacak iş ve işlemlerde Ataşelik gerekli yönlendirmeleri yapmaktadır.
TV Radyo vergisi iptali www.rundfunkbeitrag.de sitesinde Wohnung abmeldung bölümünden gerçekleştirilebilir.
5. Başkonsolosluk'ta yurda dönüş nedeniyle adres bilgilerinin Türkiye'deki adresi ile güncellenmesi
Özellikle yurda dönerken yanında eşyasını, arabasını (en az 6 aydır kendi adına kayıtlı ve aldığında 3 yaşından küçük olan arabasını) götürmek isteyenlerin bu işlemi yaptırmaları faydalıdır.