17.07.2018 tarihinde Karlsruhe Eğitim Ataşeliği ile Freiburg Merkez Eğitim Sorumluları arasında yapılan toplantıda alınan karar gereği; Anadilde Eğitim yapan Türk Öğretmenlerine yönelik çalıştay 8 Şubat 2019 Cuma günü 09:30 ile 16:30 saatleri arasında , Freiburg Merkez Eğitim Binası Salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştaya Alman makamlarını temsilen Regierungsprasidium Freiburg adına Martin Voßler ve Barbara Kenk , Staatliches Schulamt Donaueschingen adına Simone Spengler, Staatliches Schulamt Freiburg adına Susanne Link, Staatliches Schulamt Konstanz adına Stephan Wohlgemuth , Staatliches Schulamt Lörrach adına Frank Heinrich ,Staatliches Schulamt Offenburg adına Held Erhardt, Alman Okul Aile Birliği temsilcisi, Farklı bölgelerden gelen Alman Okul Müdürleri ile
Karlsruhe Başkonsolosluğunu temsilen Dr. Mikail Cengiz , çalıştayın gerçekleşmesinde irtibat kişisi olarak görev alan Freiburg Türkçe Öğretmeni Dürdane Canpolat , Freiburg Bölge Koordinatörü Hasan Hüseyin Kaymaz ve Bölge öğretmenleri, Offenburg Bölge Koordinatörü Adnan Baysal ve Bölge öğretmenleri, Konstanz Bölge Koordinatörü Hakan Veli Küçük ve Bölge öğretmenleri, Lörrach Bölge Koordinatörü Erden El ve Bölge öğretmenleri, Donaueschingen Bölge Koordinatörü Mustafa Yılmaz ve Bölge öğretmenleri katıldı.
Çalıştay dört oturumda gerçekleştirildi.
İlk oturumda Alman Müfettiş tarafından Anadilde Eğitimin yasal dayanakları anlatıldı.
İkinci oturumda ise Karşılıklı soru cevap şeklinde Staatliches Schulamt Donaueschingen sorumlusu Simone Spengler tarafından Alman Eğitim Sistemi anlatıldı.
Üçüncü oturumda ise Anadilde Eğitim yapan Öğretmenler ile Alman bölge sorumluları ve Müdürleri ile bire bir fikir alış verişi, sorunların tespiti ve çözümü, neler yapılabileceği hakkında verimli görüşmeler yapıldı.
Son oturumda ise Okul Aile Birliği sorumlusu Alman Okul – Veli ve Öğrenci ilişkileri hakkında bilgiler verdi.
Çalıştayın sonunda Başkonsolosluğumuzun bünyesinde görev yapan Ana Dil Öğretmenleri açısından çalıştayın verimli geçtiği , sorunlarını direkt muhatapları ile çözüme kavuşturmaları, karşılıklı soru ve cevaplarla daha etkin ve iyi bir iletişim kurmalarının verimli olduğu ifade edildi.
Alman Makamları ise sorunların tespiti, çözümlere daha kolay ulaşmak ve eğitim daha verimli hale getirilmesi amacıyla toplantının her sene yapılmasını arzu ettiklerini, İletişime her zaman açık olduklarını ve Ana Dilde Eğitim yapan paydaşlar olarak Türkçe Öğretmenlerine katkı sunmak isteklerini dile getirdiler.
Çalıştay hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından iyi ve güzel dileklerle sona erdi.